چارک ها چیستند؟ #
چارک ها (Quartiles) مقادیری هستند که داده ها را به چهار قسمت تقسیم می کنند. چهار قسمت مجموعه داده ها عبارتند از:
چارک اول #
چارک اول یا Q۱ میانه اعداد بین اولین عدد و میانه است.
چارک دوم #
چارک دوم یا Q۲ همان میانه است
چارک سوم #
چارک سوم یا Q۳ میانه اعداد بین میانه و آخرین است.
محاسبه چارک بدون شمول میانه #
در این روش برای محاسبه چارک های اول و سوم، یعنی میانه بین اولین عدد تا میانه (چارک اول) و میانه اعداد بین میانه و آخرین عدد (چارک سوم)، خود میانه در نظر گرفته نمی شود.
محاسبه چارک با شمول میانه #
در این روش برای محاسبه چارک های اول و سوم، یعنی میانه بین اولین عدد تا میانه (چارک اول) و میانه اعداد بین میانه و آخرین عدد (چارک سوم)، خود میانه در نظر گرفته می شود.
چند نکته #
- – از آنجا که چارک ها بر حسب میانه محاسبه می شوند، تمامی نکات محاسبه میانه در محاسبه آنها صادق است.
- – بر اساس نکته فوق، برای محاسبه چارک ها نیز اعداد باید از کوچک به بزرگ مرتب شوند .
- – هیچ توافق جهان شمولی برای محاسبه چارک ها وجود ندارد و در نرم افزارهای مختلف و کتابهای آمار فرمولها و روشهای مشابهی برای محاسبه چارک ها به کار رفته و بنابراین نتیجه محاسبه بر اساس روش متفاوت است. اما روی محاسبه چارک با شمول میانه توافق بیشتری وجود دارد. روشی که در اینجا ذکر شد، ساده ترین روش می باشد.
- – از آنجا که برای محاسبه چارک اول و سوم به میانه یا همان چارک دوم نیاز داریم، ابتدا چارک دوم (میانه) را حساب کرده و سپس دو چارک اول و سوم را محاسبه می کنیم.
- – روشهای محاسبه در اینجا برای محاسبه دستی است و در نرم افزارها به سادگی از توابع مخصوص محاسبه چارک استفاده می شود. به عنوان QUARTILE.INC در اکسل برای محاسبه چارک با شمول میانه است.
مثال #
مطلوب است محاسبه چارک ها در مجموعه اعداد ۱۰و ۸و ۱۳و ۱۹و ۵و ۶و ۱۵و ۱۴و۲۰ :
الف- برای محاسبه چارک ها ابتدا مجموعه اعداد را از کوچک به بزرگ مرتب می کنیم و از چپ به راست می نویسیم:
۵, ۶, ۸, ۱۰, ۱۳, ۱۴, ۱۵, ۱۹, ۲۰
ب- ابتدا میانه یا Q۲ را حساب می کنیم. از آنجا که تعداد اعداد فرد است، عدد وسطی لیست، میانه خواهد بود:
Q۲=۱۳
پ- روش اول: محاسبه چارک اول و چارک سوم با شمول میانه: در این حالت با درنظر گرفتن عدد ۱۳ (شمول میانه)، میانه اعداد بخش اول لیست (چارک اول) یعنی اعداد ۵ تا ۱۳ را حساب می کنیم. از آنجا که باز هم تعداد اعداد فرد است، میانه عدد وسطی لیست یعنی عدد ۸ خواهد بود:
Q۱=۸
به همین ترتیب چارک سوم برابر عدد ۱۵ است
Q۳=۱۵
ت- روش دوم: محاسبه چارک اول و چارک سوم بدون شمول میانه: در این حالت بدون درنظر گرفتن عدد ۱۳ (بدوم شمول میانه)، میانه اعداد بخش اول لیست (چارک اول) یعنی اعداد ۵ تا ۱۰را حساب می کنیم. از آنجا که تعداد اعداد زوج است، میانه برابر با میانگین دو عدد وسطی لیست یعنی میانگین اعداد ۶ و ۸ خواهد بود:
Q۱=(۶+۸)/۲=۷
به همین ترتیب چارک سوم برابر میانگین دو عدد ۱۵ و ۱۹ است
Q۳=(۱۵+۱۹)/۲=۱۷
دامنه بین چارکی #
دامنه بین چارکی(Interquartile Range (IQR))، یک پارامتر پراکندگی و برابر با فاصله بین چارک اول (Q۱) و چارک سوم (Q۳) یا فاصله صدک بیست وپنجم و هفتادوپنجم است.