پرش به محتوا

زنجیره دانش

درس های مدیریت دانش

زنجیره دانش

زنجیره دانش، knowldge chain یا K-chain، مبنای تعريف عملی مديريت دانش است.زنجيره مديريت دانش داراي چهار حلقه است که منحصربه فرد بودن و طول عمر هر سازمان را تعيين مي کنند و عبارتند از:

  • آگاهي دروني، Internal Awareness
  • پاسخگويي دروني ، Internal Responsiveness
  • پاسخگويي بيروني، External Responsiveness
  • آگاهي بيروني، External Awareness

زنجيره دانش مجموعه ايي از فعل و انفعالات است که چرخه سازماني نوآوري را تشکيل مي دهند. مديريت دانش بين چهارحلقه زنجيره دانش تعادل ايجاد کرده و به نوآوري شتاب مي دهد. سودمندي مديريت دانش در قابليت پيمايش سريع چهار حلقه زنجيره دانش است.

زنجیره دانش 

زنجیره دانش

آگاهی درونی

آگاهي دروني یا Internal Awareness، عبارت است از قابليت سازمان در دستيابي سريع به موجودي مهارتها و توانمندي محوري آن. آگاهي دروني، آگاهي از تاريخ گذشته استعدادها، دانش انجام کار، تعاملات، عملکرد فرآيندها و تشكل هاي حرفه اي است. تاکيد زياد روي ساختار وظيفه اي که اغلب در شرکتهاي سنتي سرايت کرده، مانع توسعه آگاهي دروني مي شود.
 
سازمانهايي که ساختار وظيفه اي انعطاف ناپذيري دارند، بيشتر مواقع توانمندي محوري خود را بر اساس محصولات و خدماتشان تعريف مي کنند، نه بر اساس مهارتهايشان. آگاهي دروني قوي، براساس چالش مداوم آنچه که انجام شده و تمرکز بر روي آنچه که شدني است، بنا مي شود. اين همان چيزي ست که پيتر دراکر به عنوان «رهاسازي سازماني» اشاره کرده است.

 

پاسخگویی درونی

پاسخگويي دروني یا Internal Responsiveness، قابليت بهره برداري از آگاهي دروني است. ممکن است سازمان به خوبي از نقاط قوت و تقاضاي بازار خود آگاهي داشته باشد، اما اگر قادر نباشد تا با سرعت مناسب، تغييرات را براي برآوردن نيازهاي بازار اعمال کند، که در این صورت توانمندي هاي آن واقعا جاي تامل خواهد داشت.

در مطالعه اي که توسط گروه دلفي(Delphi)  از سيصد و پنجاه چهار پاسخگو انجام شد، سي درصد بيان داشتند که آگاهي خارجي آنها نسبت به پاسخگويي درونيشان بيشتر است. به عبارت ديگر، اين سازمانها احساس کردند که «ما در شناخت بازار بهتريم و منابعمان را براي پاسخگويي به آن هماهنگ مي کنيم». پنجاه درصد پاسخگويان نيز بيان داشتند که شانس رقیبانشان برای نتيجه گرفتن از يک ايده خوب، بيشتر و حتي قبل از آن بوده که سازمان خودشان بتواند کاري در آن مورد انجام دهد.

پاسخگویی بیرونی

پاسخگويي بيروني یا External Responsiveness، قابليت برآورده کردن نيازهاي بازار به بهترين وجه است. توانمندي سازمان در ايفا كردن اين حلقه از زنجيره دانش، در مقايسه با رقباي خود، تعيين کننده موفقيت يا شکست او خواهد بود. پاسخگويي بيروني با قابليت پاسخگويي موثر به فرصت ها و تهديدهاي بيرون سازمان اندازه گيري مي شود. پاسخگويي بيروني، جوهره مزيت رقابتي و سطحي از پاسخگويي به شرايط محيطي است که به ميزان قابل توجهي نسبت به رقبا داراي سرعت بيشتري باشد.

آگاهی بیرونی

آگاهي بيروني یا External Awareness، تصوير آگاهي دروني در آينه است. آگاهي بيروني، قابليت درک و شناخت سازمان از چه گونگي تشخيص و ارزش گذاري محصولات و خدماتش توسط بازار، مشتريان و خواسته هاي شان، رقبا و توانمندي هاي آنها، روندهاي بازار، عمليات رقابتي، مقررات دولتي و هر نيروي ديگري از بازار است که در خارج از سازمان وجود دارد. اگر آگاهي بيروني با آگاهي دروني ترکيب شود، مي تواند سازمان را به بازارهاي کاملا جديد هدايت نمايد. 

زنجیره دانش

زنجیره دانش

لطفا دیدگاه/ نظر خود را با من به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *